Modern és újszerű, mégis tradicionális a festett beltéri ajtóA modern nyílászárópiac egyik legnépszerűbb és legkeresettebb terméke mindenképpen a festett beltéri ajtó. Ez a termék az, ami a legtöbb vásárló fantáziáját megragadja. Mi lehet ennek oka, amikor ez nem a legolcsóbb elérhető lehetőség? A válasz meglepő lehet, de megtudja, ha velünk tart!

Mielőtt azonban tüzetesebben is utánajárnánk azoknak a bizonyos okoknak, meg kell értenünk, miről is van szó: az, hogy festett beltéri ajtó magában is felettébb beszédes, de mégsem minden, amit tudhatunk, vagy tudnunk kell erről a termékről.

Mi is az az MDF?

Az MDF manapság nagyon népszerű, bútor és a nyílászáróiparban felhasznált anyag. Afféle mesterséges faként érthetjük, amelyet gyárakban, ipari mennyiségben állítanak elő. Ennek többféle oka is van: ez az anyag egyrészt teljesen homogén, így sokkal egyszerűbb megmunkálni, valamint minden irányból ugyanolyan erős, nincsenek benne gyenge pontok, vagy egyenetlenségek. Emellett feszültségmentes is.

Fő előnye azonban az, hogy kevesebb kell belőle, és a készítése kevesebb természetes fába kerül: a faanyag igen vészesen fogy, nem tudja kielégíteni a mai kapitalista ipar igényeit anélkül hogy az ökoszisztéma kárt szenvedne.

Az anyagot faőrlemény és műgyanta kombinációja alkotja, ezt a masszát pedig táblák formájában szilárdítják meg, az a végleges alak, amiben kiszállítják őket. Ezen táblákat szabják fel a végleges termékért, és természetesen ez alkotja a festett beltéri ajtó alapját is.

Az összeállítás folyamata

A készítés folyamata érdekes lehet, főleg ha az ember még leragadt a régi, tömör faajtóknál, sosem találkozva az új módszerekkel. Ezek a modern, mai nyílászárók máshogy készülnek, keretes szerkezetűek, ami annyit jelent, hogy egy belső keretszerkezetből és két fedőlapból állnak. Miért nem tömör? Nos, az MDF túlságosan sűrű anyag, emiatt nehéz.

Mivel a keret közei üresek, valamivel ki kell őket tölteni, hogy ne horpadjanak be: ez sok esetben kemény papírrács, de jelen esetben lyukfúrt faforgácslap – a súly csökkentése, és az erő megőrzése miatt. Lehetséges még styrofoam hab használata is.

Ha ez kész van, a fedőlap is rákerül, és kész a termék… bár még nem teljesen. Kell rá a névét szolgáltató festék. Ezt több rétegben viszik fel, minden új réteg előtt csiszolnak, az esetleges felhajló szálak eltüntetésére. Az eredmény egy tükörsima felület lesz.

Lehetőségek tárháza – színek és formák

Ahogy a legtöbb magasabb árfekvésű termék esteében, itt is van lehetőségünk marásmintát kérni, sőt, a termék üvegessé is tehető, a szokásos feltételekkel – edzett, savmart üveg, katerdálüveg, ezek itt is elérhetőek.

De most elérkeztünk a részhez, amiben a festett beltéri ajtó különb a társaitól: a színbeli lehetőségek szinte határtalanok. Ennek oka az, hogy a festék keverhető a teljes RAL-színskála által nyújtott árnyalatokban – igaz a sötétebb színek kis felárral járnak.

Az előző pontok tanulsága

A fent felsorolt tényekre alapozva, azt hiszem, teljes biztonsággal vonhatjuk le a következtetést, hogy a magas minőség, jó strapabíróság és a szinte végtelen lehetőségek miatt dönt végül a legtöbb ember a festett beltéri ajtó mellett. Azonban még ez sem a teljes történet: az ember a tapasztalás útján tanul, így ha ténylegesen meg akarja látni milyen előnyökkel és lehetőségekkel szolgálhatja önt egy ilyen termék, azt bizony saját bőrén kell tapasztalnia.

Tekintse meg fehér festett beltéri ajtó kínálatunkat ide kattintva!

A LEGKEDVELTEBB FEHÉR FESTETT BELTÉRI AJTÓ KIVITELEK:

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!