A beltéri ajtók cseréje lakás- és házfelújítások során válik esedékessé. A vadonatúj ajtók modern atmoszférája emeli a megújult otthon vagy iroda hangulatát is.

Nézzük meg, mire érdemes felkészülni, ha beltéri ajtó cserére kerül sor!

Teljes beltéri ajtó kínálatunkat itt találja!

Milyen funkciója lehet a beltéri ajtónak?

debreceni-csaladi-haz-premium-cpl-ajtokkal-capuccino-szinbenA térelválasztáson kívül az ajtó funkciója a tűzzárás is lehet, amelyet szigorú szabályok írnak elő például a közintézmények (irattárak, kórházak, stb.) építési határozataiban, így ilyen esetekben a különféle típusban elérhető tűzgátló bevonattal rendelkező ajtókat kell beépíteni Ezek lehetnek 30, 60 és 90 percesek, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig áll ellen a tűznek az adott típusú ajtó.

Az otthonokban, hangstúdiókban és irodákban például felmerülhet az igény a hangszigetelt ajtókra a kellemesebb kikapcsolódás, a ki és beszűrődő zajoktól védelem vagy a zavartalan meetingek lebonyolítása érdekében.

A könnyű takarítás is fontos, hiszen egyes ajtók felületét speciális oldószerekkel is lehet tisztítani, amennyiben például gyerekek vannak a lakásban és rendszerint összemaszatolják az ajtó felületét.

A legtöbb otthonban vagy irodában nagyon jól néznek ki a dizájner ajtók is, melyek esztétikus megjelenésük miatt bútorként is funkcionálhatnak egy modern stílusú helyiségben.

Beltéri ajtó beszerelés folyamata

1.  Falnyílás mérete, nyitásirány kiválasztása

Elsőként fel kell mérni a falnyílás magassági, szélességi és vastagsági méretét.

Helyszíni felméréssel megállapítjuk a + – 0,0 szintet, hogy hol helyezkedik el a burkolat végső tetejének a síkja. Ettől a ponttól megállapítjuk az ajtó magasságát – az ajtó a burkolatra kerül rá, ezért a burkolat tetejétől kell megmérni.

Ezután megmérjük a falnyílás szélességét. Majd több ponton megmérjük a falnyílás vastagságát is, mert előfordulhat, hogy 1-2 centis eltérést látunk, amit később korrigálni kell.

Miután felvettük a méreteket, meghatározzuk az ajtó nyitásirányát. Ilyenkor figyelembe vesszük azt, hogy befelé vagy kifelé nyíljon a helyiségből az ajtó. Ezt az ügyféllel közösen döntjük el, amennyiben nem kell betartani valamilyen hivatalos előírást.

Amikor magunkra nyitjuk az ajtót, akkor a balos ajtó az, ahol a zsanérok (pántok) bal oldalon helyezkednek el, a jobbos ajtónál pedig a jobb oldalon vannak a pántok.

2.  Ajtótok összeszerelése, ajtó berakása

A felmérést követően lehet megrendelni az ajtókat és ajtótokokat, zsanérokat, kilincseket, mindent, ami az ajtó optimális működéséhez, illetve az ügyfél egyéni igényeihez szükséges. mozgássérült esetén az átjárhatóság minimum 90 cm legyen.

Külön csomagolva érkezik az ajtótok és az ajtólap is, amelyet a beépítőink kivisznek a helyszínre, ahol összeszerelik az ajtótokot, beépítik a falba függőlegesen a falhoz igazodva. Ez után következik az ajtó lap felakasztása és a tokhoz igazítása. Majd kilincsezés és egyéb szerelvények elhelyezése.

Az ajtótokot először ékekkel ideiglenesen rögzítjük a falnyílásba, ilyenkor tökéletesen be kell állítani a tokot. Miután tökéletesen be van állítva a tok purhabbal fújjuk körbe a tok és a fal közötti úgynevezett szerelési hézagot. Miután megszilárdul a purhab, felrakjuk a szegőléceket felakasztjuk az ajtót és felszereljük rá a kilincseket.

Régi ajtótok kibontása esetén szinte mindig sérül a fal – kivétel panel lakások esetében -, emiatt még az új ajtó érkezése előtt kőművessel kell a keletkezett falhibákat kijavíttatni. Ezért a szerelés előtt pár nappal a falkávát rendbe kell rakatnia a tulajdonosnak, hogy mire megyünk az kiszáradjon és tökéletes fogadó felület legyen.  Mi kőműves munkát nem vállalunk, „csak” az ajtótokot és az ajtót fogjuk beszerelni de azt tökéletesen.

Beltéri ajtócsere árak – mire számítson?

A legtöbb cég egyedi árajánlat alapján dolgozik, így a komplikációktól függően egy átlagos ajtócsere ára nagyban függ attól, hogy mekkora munkával jár a régi ajtó bontása és milyen feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy kiváló munkát lehessen végezni, és az új tulajdonos elégedett legyen a beszerelt ajtóval.

Az ár a következőktől függ:

  • Felmérési díj – Kiszállási díj
  • Kiszállítási díj
  • Beépítési díj
  • Ajtó, kilincs, zsanérok, kapaszkodók, stb. díja
  • Bontási díj
  • Sitt elszállítási díj
  • Kőművesi díj, ha szükséges.

Tekintse meg beltéri ajtó kínálatunkat itt!

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!