Belső ajtó – térelválasztás a lakásbanMi egy belső ajtó elsődleges funkciója? Természetesen az, hogy az egyes szobákat elválassza egymástól. Erre léteznek alternatív megoldások is, mint például egy függöny vagy egy műanyag harmonikaajtó, azonban nem véletlenül van szinte mindenhol használatban a beltéri ajtó.

 

Belső ajtó – fából vagy MDF-ből?

Egy belső ajtó készülhet fából vagy külön erre a célra kifejlesztett anyagból, amilyen az MDF (medium-density fiberboard) is. Kialakítását tekintve két külön részre bonthatjuk: a tokra és a lapra. Előbbi a falnyílás széleit takarja, valamint gondoskodik arról, hogy a lap a helyén maradjon. Maga a tok emellett a fal éleit is védi, így ha csak két helyiség között akarunk átjárót nyitni, akkor is érdemes felszerelni, hogy ne sérüljön a festék.

Az ajtólap, attól függően, hogy miből készül, kétféleképpen épülhet fel. A fából készültek tömörek, míg az MDF alapanyagúak üreges szerkezetűek. A fának megvan az a hátránya, hogy sok figyelmet igényel. A felszínét ápolni kell ahhoz, hogy ne kezdjen el korhadni az anyag.

Ez akkor fordulhat elő, ha a rajta található festék vagy lakkréteg sérül, és a fa vízzel érintkezik. Ilyenkor megszívja magát, és megduzzad a nyílászáró, ez pedig idővel teljesen tönkre teheti az egészet. Másik probléma, hogy a fában görcsök találhatóak, és ezeket egy ekkora felületnél nem lehet kikerülni az elkészítés folyamán. Ez kezdetben nem jelent akadályt, azonban idővel eldeformálódhat.

A LEGKEDVELTEBB MDF CPL BELSŐ AJTÓ KIVITELEK:

Az MDF belső ajtó előnyei

Az MDF ezzel szemben jól viseli a vízzel való érintkezést, amely annak köszönhető, hogy faőrleményből és műgyantából készítik el. A felületét fóliával vagy festékkel borítják be, amelyek meggátolják a vizet, hogy az MDF-hez jusson, másfelől pedig elég erősek ahhoz, hogy az egyszerű ütközésektől ne sérüljön meg a felszíne. Mivel egy kevert anyagról van szó, nem találhatóak benne olyan pontok, mint a fában, így deformálódni sem tud.

Maga az MDF nagy fajsúlyú anyag, ezért csak a lap felszínét marják ki belőle, belülre pedig különböző merevítéseket helyeznek el. Típustól függ, hogy az adott terméket mivel töltik ki. Ilyen alapanyag a tömör vagy a lyukfaragott fafogács, de egyes típusoknál papírrácsot vagy styrofoamot alkalmaznak. Ezeknek köszönhető, hogy a felszín nem tud benyomódni.

Belső ajtó lehet még toló kialakítású is. Ennek alapanyaga szintén lehet fa vagy MDF. Különlegességét az adja, hogy nem lehet zárni, viszont nyitásnál nem a térből vesz el plusz helyet, hanem a fal mellé csúszik ki. Hangszigetelés szempontjából ez nem a legideálisabb, azonban, ha csak azt szeretnénk, hogy egy teret igény szerint elhatároljunk, arra tökéletesen alkalmas. Kialakítását tekintve fent egy sínre van rögzítve a lap, és úgy lehet elhúzni.

A LEGKEDVELTEBB MDF PRÉMIUM CPL BELSŐ AJTÓ KIVITELEK:

A legkedveltebb MDF belső ajtó típusunk a CPL ajtó

A legelterjedtebb MDF belső ajtó a CPL típus. Ez képviseli a középutat a drágább festett, és olcsóbb, dekorfóliások között. Népszerűségét annak köszönheti, hogy ez a termék tud a legsokszínűbben kinézni. Legalább hatvan féle fólia közül választhatunk, amelyet függőleges vagy vízszintes száliránnyal lehet elhelyezni az MDF felszínen.

Ha nem tudunk dönteni, lehetőség van az intarziás megoldásra, ahol lehet variálni a száliránnyal, valamint a fóliákkal is, így pedig kettőt is kiválaszthatunk közülük, hogy utána elegáns mintába rendezhessük őket. Azonban emellett lehet még marást kérni a belső ajtó felszínébe, vagy éppen üvegessé is változtathatjuk őket, de ezekre a módosításokra más típusoknál is van lehetőségünk.

Amennyiben konkrét termékeink iránt érdeklődik, nézzen szét honlapunkon a belső ajtó kínálatunkban! Ha pedig már megtalálta, amit keres, vegye fel bátran velünk a kapcsolatot!

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!