Új ajtó mérésekor fontos szempont az ajtónyitás iránya és az ajtó mérete. El kell döntenünk, hogy jobbos vagy balos ajtóra lesz-e szükségünk és meg kell határoznunk a rendelkezésünkre álló ajtónyílás méretét, hogy az új ajtónk minél jobban szolgálja a céljainkat. Ne kössünk kompromisszumokat, hiszen ajtót nem egy-két évre vásárolunk, várhatóan nagyon hosszú ideig lakásunk, irodánk fontos eleme marad.

1. Ajtó nyitásirány meghatározása

Az ajtó nyitás irányát a villanykapcsoló helye és az adott helyiség beépítettsége határozza meg. A legjobb, ha az ajtó falra nyílik. Ha bútor van a falon, akkor nyílhat a bútorra is. Az ajtónyitás irányát úgy válasszuk meg, hogy ne kelljen az ajtót megkerülni a villanykapcsoló eléréséhez.

Az ajtó nyitás iránya szerint jobbos vagy balos ajtóról beszélhetünk.

Hogy egy ajtó jobbos vagy balos-e az határozza meg, hogyha ajtót magunk felé nyitjuk, merre helyezkedik el a zsanér.

Amennyiben a jobb oldali falon található a villanykapcsoló, akkor balra nyíló, amennyiben a kapcsoló a bal oldalon található, akkor pedig jobbra nyíló ajtót érdemes beszerelni.

Ajtónyitás irányának meghatározása

  • Jobbos ajtó:

    Amikor magunk felé nyitjuk az ajtót a zsanér a jobb oldalon, a kilincs bal oldalon van.

  • Balos ajtó:

    Ha magunk felé nyitjuk az ajtót bal oldalon van a zsanér, a kilincs pedig jobb oldalon.

Befelé vagy kifelé nyíljon az ajtó?

Egyszerűség kedvéért két példán keresztül bemutatjuk, hogy hogy érdemes erről gondolkodni.

  • Egy helyiség – egy ajtó:

    Ez a legegyszerűbb, hiszen azt az elvet érdemes követni, hogy az ajtót ne kelljen megkerülni a helyiség bármely részének eléréséhez, vagyis nyíljon falra, ne nyíljon villanykapcsolóra.

  • Egy helyiség – több ajtó

Ez már egy kicsit trükkösebb, hiszen sok múlik azon, hogy milyen helyiségről beszélünk. Egy nappali általában érintkezhet a folyosóval, illetve a dolgozó- és a hálószobával is. Ez egyből három ajtó.

Ezt általában úgy szokás megoldani, hogy a nappaliból a háló- és dolgozószobába nyíló ajtók kifelé nyílnak a nappaliból, a folyosó felőli ajtó pedig befelé nyílik a nappaliba. Itt is az az elv, hogy ne kelljen az ajtókat kerülgetni.

2. Az ajtó mérete

Az ajtó méretének megválasztásához két szempontot fontos figyelembe venni: a rendelkezésünkre álló teret és annak a helyiségnek a használatát, ahová az ajtó nyílni fog. A használat függ a használat céljától és felhasználójától is.

A rendelkezésünkre álló térnél jó példa az általában nyilvános helyeken található WC helyiségek. Biztos mindannyian találkoztunk már olyan WC-vel, ahol az ajtót csak úgy lehetett kinyitni, ha bepréselődtünk a WC csésze mellé vagy felléptünk a csészére, mert túl nagy volt az ajtó a rendelkezésre álló térhez.

Túl kicsi tér esetén alternatív ajtó megoldásokban érdemes gondolkozni. Ilyenkor jöhetnek szóba a kétszárnyú vagy eltolható ajtók, amelyeknek jóval kisebb térre van szükségük.

A használat céljánál figyelembe kell venni, hogy az ajtónyíláson csak magunk megyünk át, vagy át kell tudnunk vinni nagyobb méretű tárgyakat, esetleg valamilyen járművel kell átjutnunk az ajtón, és az ajtó által elfoglalt tér mennyire akadályoz a szabad mozgásban cipekedve vagy a járművel közlekedve.

Például egy raktárba vagy kamrába vezető ajtón biztos, hogy előfordul rendszeresen, hogy nagyobb dobozokat vinnénk át, amelyeket utána el is kell tudni helyezni. Nem mindegy, hogy mekkora tér ár ehhez a rendelkezésünkre.

Ha mozgáskorlátozott használja az ajtót, legalább 90 cm-es szabad nyílásra van szükség, amelyen akadálymentesen át lehet haladni kerekesszékkel. Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy ne legyen küszöb az ajtónyilásban.

Ismerje meg beltéri ajtó kínálatunkat itt!

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!