A ajtótótok típusok szerkezetükben ugyan különböznek, egyvalamiben mégis megegyeznek. Mindegyik ajtólapot fogad be. Ha ez a cikk néhány tíz évvel ezelőtt íródna, akkor itt a két leggyakrabban alkalmazott változat, a pallótok és a gerébtok állna. Mára ezek kimentek a divatból, a jelenkori technológia és választék mellett már elavultnak tűnnek. Középületek esetében, a tartós és erős használat miatt választják a fémtokos megoldást a megrendelők. Más esetben, például amikor tereket gipszkartonnal választanak el, a gipszkarton szerkezet építésekor már installálják a tokot, s a későbbi felhasználóra bízzák, milyen nyílászárót tetet bele.

A manapság leginkább elterjedt megoldás az állítható, utólag szerelhető tok, melyet az építkezés végén, a festő és a burkoló munkájának befejezése után kell beszerelni, így a különböző szakmák nem használják munka közben az ajtókat. Így azok megsérülni sem tudnak.

Hogyan határozzuk meg az ajtótok méretét?

furner-belteri-ajtok-vizszintes-szalirannyalMéréssel, mégpedig több helyen és mondani sem kell, pontos méréssel.  A szükséges adatok a falnyílás szélessége, magassága, valamint a falvastagság. Habár a kínálatban megtalálható, utólag szerelhető beltéri ajtó tokjai kis mértékben állíthatók, a méret vételt a biztonság kedvéért jobb szakembereinkre bízni. Képzeljük csak el azt a kellemetlenséget, amikor akár a több hetes várakozási idő után megérkezik a termék, s a beszerelés közben derül ki, hogy megrendelő által leadott méretek nem megfelelőek. Cégünk általában felár nélkül végzi a méretvételt, s a helyszínen tapasztalt esetleges falhibákat belekalkulálva fogja legyártani a tokot is.

Szükséges-e az ajtótok szegése?

A fent említett régebbi típusoknál kellett, s ezt leginkább takaróléc segítségével tették, ami megnövelte a költségeket, a munkaórák számát, s a problémák lehetőségét is. Ugyanis el kellett takarni a fal egyenletlenségeiből adódó hézagokat, valamint a szerelés, rögzítés nyomait.  Ezekkel a jelenkor vásárlóinak nem kell foglalkoznia, az apróbb fali egyenlőtlenségeket az utólag szerelhető, állítható ajtótok segítségével észrevétlenné lehet tenni, nincs szükség a festő, kőműves újbóli kihívására. A mai nyílászáróknál már gondolnak az összhangra is, s a beltéri nyílászáró megrendelésekor a hozzá passzoló tokot fogják ajánlani a bemutatótermekben. Amennyiben a megrendelő nem akar bontani nyílászáró csere esetén, a régi tokot lehet burkolni, de drága és bonyolult folyamat. Inkább azt javasoljuk, hogy az esetleges tok burkolás plusz költségét spórolja meg, és inkább bontsuk ki a régi tokot és azt a költséget vagy annál kevesebbet fordítson a falkáva rendberakására. Így egy kényszermegoldás helyett egy elegáns beépítést tudunk elvégezni, ami sokkal szebb látvány a tok burkolásánál.

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!