A fix és az utólag szerelhető ajtótok típusokKözel fél évszázaddal ezelőtt a pallótok, gerébtok és a blokktok voltak a legelterjedtebb ajtótok típusok. Mára ezeket szinte teljesen kiszorította az utólag szerelhető változat, habár a blokktok és a gerébtok még elszórtan megtalálható.

 

Az utólag szerelhető, egyben állítható ajtótokról

Ezt a különböző falvastagsághoz történő állítást úgy lehet elérni, hogy a szegőléc az egyik oldalon rögzítve van a tokszerkezetre, míg a másik szegőléc egy nútban mozgatható kb. 2-3 centiméteres állítási lehetőséggel. Így ki lehet küszöbölni az az elég gyakran felmerülő problémát, amikor a fal függőlegese nem tökéletes. A vakolat vastagságának egyenetlenségét is át lehet hidalni ezzel a pár centiméteres állítási lehetőséggel.

 

Milyen lehetőség van az ajtótok burkolására?

Természetesen az a legegyszerűbb, ha az új nyílászárót új tokkal szerelik be, azonban ha az ügyfél ragaszkodik a régi tokhoz, bizonyos esetekben a végső megoldás a régi ajtótok burkolása. Így nem szükséges falat bontani, s nincs szükség kőműves munkára, festésre sem.

Annak ellenére, hogy ez egy járható út, mégsem ajánlott, lehetőség szerint csak végső esetben folyamodjunk ehhez a megoldáshoz. Ilyenkor ugyanis a régi tok a helyén marad, nagyobb szegőlécekkel lesz eltakarva, s ebbe a régi tokba kerül beépítésre az új ajtótok.

Hátránya, hogy szűkül a falnyílás mérete, a régi, akár több évtizedes tok is bent marad a falnyílásban. Emellett a szegőléceknek is szükségszerűen nagyobbaknak kell lenniük, melyek bizonyos esetben nem keltenek esztétikus hatást. A nagyobb lécek miatt a fal hibái is jobban szem elé kerülnek.

 

Duplung használata vékony falvastagság esetén

A fix és az utólag szerelhető ajtótok típusokA nyílászárós cégek alapesetben az átlagos, 8-10 centiméteres falvastagsággal számolnak, így gyártják termékeiket. Olykor, főleg régebbi panellakások vizes helyiségeinél előfordul, hogy a falvastagság csupán 5 centiméter. Egy ennyire keskeny tok nem adna elég stabilitást, szimplán nem lenne elég erős feladatának megfelelő szintű ellátásához.

Ezért a vékonyabb falak esetében is a 8 centiméteres tokot használjuk, de duplung léccel felhizlaljuk a szegőléc vastagságát, így pontosan tud illeszkedni a falnyílásba a tok. Ritkán kell ehhez a megoldáshoz folyamodni, mivel a panellakások bizonyos helyiségeinek kivételével általában mindenhol megvan a 8 centiméteres falvastagság.

A borítások szélessége fajtánként, termékcsaládonként változhat, de a standard méret 6 centiméter körül van. A vásárló kérésére ettől el tudunk térni, például a fentebb említett régebbi tok burkolása esetén szükség van a szélesebb szegőlécek alkalmazására. A szegőléc segít a szerelési hézag eltakarásában is.

 

Ajtó beépítés – akár garanciával is

Hogy a nálunk rendelt termékeket gondtalanul élvezhesse, a garancia érvényesítéséhez javasoljuk, hogy a beszereléshez is vegye igénybe szakembereink szolgáltatását. Megrendelés után kollégáink helyszíni méretvétellel biztosítják a méretpontos gyártást. Beépítéskor a nálunk vásárolt kilincset is felszereljük, és beépítési garanciát is vállalunk. Kérjük, vegye igénybe ezt a szolgáltatásunkat is!

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!